SUPERPRZEPIS

Piersi z kurczaka w smażonych warzywach

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Piersi z kurczaka w smażonych warzywach Więcej zdjęć (4)

Szybkie i sycące danie, warzywa smażone z kurczakiem – danie z szybkich, kiedy koncepcji na porządne wygibasy kuchenne brak !

Składniki:

Piersi z kurczaka w smażonych warzywach

 

  • 2 piersi z kurczaka (pokroić w sredniej wielkosci kawałki)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • szklanka zielonego groszku (mrożony / 250 ml.)
  • 1 duża marchew (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • 1 pietruszka (korzeń / zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • 1 średni por (pokroić w pół krążki)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mielona)
  • natka pietruszki / koperku (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w smażonych warzywach
► Piersi z kurczaka okroić i odciąć luźniejsze części, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mięso z kurczaka i smażyć około 10 minut na małym ogniu, wyjąć na talerzyk. 

► Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę i por, smażyć około 5 minut, następnie dodać marchewkę i pietruszkę, oraz groszek. Wszystko smażyć około 10 minut, gotowe przełożyć do kurczaka. 

► Ziemniaki pokroić w plastry (około 3 milimetry grube / duże przepołowić / nie obgotować) wrzucić na patelnię i podsmażać, aż się zrumienią i będą miękkie. Pod koniec dodać usmażone warzywa z mięsem, koperek, posolić i posypać pieprzem i papryką. Mieszając smażyć jeszcze 2 minuty na małym ogniu.
Piersi z kurczaka w smażonych warzywach
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę i por, następnie marchewkę i pietruszkę, oraz groszek - gotowe przełożyć do kurczaka z ziemniakami.
Piersi z kurczaka w smażonych warzywach
Tłuszcz rozgrzać na patelni, mięso z kurczaka posypać solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu.
Piersi z kurczaka w smażonych warzywach
Piersi z kurczaka okroić i odciąć luźniejsze części, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.