Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piersi z kurczaka nadziewane chrzanem żurawinowym, szynką wędzoną, żółtym serem i czosnkiem.

Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu żurawinowego
  • 2 plastry wędzonej szynki dojrzewającej
  • 2 grube paski żółtego sera (ok. 20 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • przyprawa grill klasyczny

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym
Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Każdą posmarować w środku chrzanem żurawinowym. Do środka każdej mięsnej kieszonki włożyć po jednym plasterku szynki, po jednym pasku sera i po trochu pokrojonego w plasterki czosnku. Brzegi rozcięcia złączyć i zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, obficie posypać z obu stron przyprawą grillową, zrumienić z obu stron. Do mięsa wlać ok. 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem po 10 minut z każdej strony. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym
Pierś z kurczaka nacięta w środku aby otrzymać kieszonkę.
Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym
Mięsne kieszonki posmarowane w środku chrzanem żurawinowym.
Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym
Plasterek szynki kawałek sera i plasterki czosnku umieszczone w mięsnych kieszonkach.
Piersi z kurczaka z chrzanem żurawinowym
Nadziane mięso posypane przyprawą grillową zrumienione i zalane wodą.