alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo aromatyczne, soczyste i delikatne mięsko.

Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem

 

  • 3 piersi z kurczaka
  • 9 łyżek żurawiny
  • 2 łyżeczki chrzanu z słoika
  • 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
  • 150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki)
  • 250 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem
Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi.
Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem
piersi oczyścić i wyciąć w każdej kieszonkę napełnić żurawiną i doprawić
Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem
spiąć kieszonki i owinąć piersi boczkiem wędzonym
Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem
piersi obsmażyć na oleju z wszystkich stron
Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem
obsmażone piersi przełożyć do śmietany i dusić