mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Piersiate ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna ciasto, które uwielbia cała moja rodzina

Piersiate ciasto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piersiate ciasto

 

  • 1 Biszkopt
  • 200 g cukru
  • 3/4 szkl. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek
  • 370 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyż. cukru
  • 3 łyż. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. polewy czekoladowej
  • 1 słoik dżemu
  • 130 g Biszkopcików
  • 125 ml wina białego
  • 1 garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Piersiate ciasto
Placek makowo-kokosowy: Białka miksuję z cukrem. Do ubitej piany z białek dodaję wiórki kokosowe, mak i mieszam delikatnie. Ciasto wykładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę placek ok. 40 minut w temperaturze 170*C.
Masa budyniowa: Żółtka miksuję ze 120 ml mleka, dodaję cukier, budyń i mąkę, miksuję,. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania, wlewam do niego mieszankę z żółtkami i budyniem.Cały czas mieszam i gotuję chwilę na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje, pozostawiam do ostudzenia. Margarynę ucieram na biały puch. Do utartego masła daję po Biszkopt smaruję dżemem. Na dżem kładę ostudzone ciasto makowo-kokosowe. Smaruję masą budyniowo-maślaną, wyrównuję. Na wierzchu układam biszkopciki dobrze nasączone w winie. Całość dekoruję rodzynkami. Z polewy czekoladowej robię esy-floresy na wierzchu ciasta. Wstawiam do lodówki.
Piersiate ciasto
Na masę budyniową układam nasączone biszkopty
Piersiate ciasto
Na biszkopciki kładę rodzynki, polewam czekoladą

Tagi:

biszkopt mak