agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

pierzynka pani Holi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pierzynka pani Holi..........

pierzynka pani Holi

Składniki:

pierzynka pani Holi

 

  • 20 dag cienkiego makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 80 dag jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • Bułka tarta
  • Wierzchnia warstwa
  • Piana zrobiona z 3 łyżek cukru, cukru waniliowego i trzech białek.

 

Sposób przygotowania:

pierzynka pani Holi
Makaron ugotować w osolonej wodzie, uważając by nie był zbyt miękki ani zbyt twardy. Zahartować po czym wymieszać z masłem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wysmarować naczynie żaroodporne dokładnie tłuszczem, posypać bułka tartą i włożyć połowę ugotowanego makaronu, na makaron jabłka posypane cukrem i kolejną warstwę makaronu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na czas 15 minut. Gdy przysmak znajduje się w piekarniku można się zabrać za zrobienie piany, ubijając białka do sztywności dodając pod koniec cukier zwykły wraz z waniliowym. Tak przygotowaną pianę wylać na makaron pokrywając go dokładnie wstawić na chwilę do piekarnika do momentu aż się piana zrumieni. Podawać na ciepło.