katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pietruszkowe pulpety w szczypiorkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pulpety można dość szybko przygotować dlatego często lądują na naszych talerzach. Są dodatkiem do kaszy ryżu czy makaronu a także do ziemniaków.

Pietruszkowe pulpety w szczypiorkowym sosie

Składniki:

Pietruszkowe pulpety w szczypiorkowym sosie

 

  • Pulpety
  • łopatka mielona 1/2 kg
  • bułka 1 szt
  • cebula 1/2 szt
  • natka pietruszki 5-6 gałązek
  • jajko 1 szt

 

  • Sos
  • szczypiorek ok 6 piór dużych
  • bulion ok 3-4 szkl
  • marchew 1 szt
  • śmietana 1 szkl

 

Sposób przygotowania:

Pietruszkowe pulpety w szczypiorkowym sosie
Bułkę namaczamy w mleku albo wodzie i odciskamy. Dodajemy bułkę do mięsa z drobno pokrojoną cebulą i natką pietruszki.

Wbijamy jajko i doprawiamy mięso do smaku. Z przygotowanej mięsnej masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące, wrzucamy na gotujący się bulion i zmniejszamy ogień. Gotujemy 5-8 min.

Odlewamy potrzebną nam na sos ilość bulionu i gotujemy. Wrzucamy do bulionu drobno pokrojoną marchew i chwilę.

Sos zagęszczamy mąką i dodajemy pokrojony szczypiorek i śmietanę.

Doprawiamy do smaku i wrzucamy pulpety.

Ogrzewamy razem dość mocno na małym gazie.