Sposób przygotowania:
Pijak
Z przepisu na ciasto, żółtka oddzielić od białek, a potem białka ubić na sztywną pianę i dodawać cukier i żółtka. Ubijać, aż składniki się połączą, a na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C. Pozostawić do ostygnięcia. Z przepisu na masę, na parze ubić 3 jajka z 7 łyżkami cukru (tak żeby garnek nie dotykał wody). Kiedy masa będzie ciepła (sprawdzić), przenieść to do garnka z zimną wodą, cały czas ubijając, a na garnek z ciepłą wodą położyć rondelek z czekoladą, aby rozpuszczała się w międzyczasie. Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce ubitej, jajecznej pianki (na najmniejszych obrotach), a pod koniec ubijania masy, dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę, alkohol i kakao. Do tak przygotowanego kremu dodać jagody i delikatnie wymieszać. Zimny biszkopt skropić obficie alkoholem i ułożyć na nim przygotowany krem jagodowo-czekoladowy. Następnie herbatniki maczać w alkoholu i od razu układać na kremie, a na końcu oblać wierzch placka polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami mleka i łyżeczką masła.
norbi53