jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pijak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatne ciasto biszkoptowe o wyczuwalnym aromacie alkoholu, pokryte jagodami zatopionymi w lekkim, puszystym musie czekoladowym:)

Pijak

Składniki:

Pijak

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 3 jaja
  • 7 łyżek cukru
  • 1 ½ kostki masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki alkoholu
  • 25 dag jagód

 

  • WIERZCH
  • herbatniki
  • alkohol do namoczenia

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Pijak
Z przepisu na ciasto, żółtka oddzielić od białek, a potem białka ubić na sztywną pianę i dodawać cukier i żółtka. Ubijać, aż składniki się połączą, a na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C. Pozostawić do ostygnięcia. Z przepisu na masę, na parze ubić 3 jajka z 7 łyżkami cukru (tak żeby garnek nie dotykał wody). Kiedy masa będzie ciepła (sprawdzić), przenieść to do garnka z zimną wodą, cały czas ubijając, a na garnek z ciepłą wodą położyć rondelek z czekoladą, aby rozpuszczała się w międzyczasie. Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce ubitej, jajecznej pianki (na najmniejszych obrotach), a pod koniec ubijania masy, dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę, alkohol i kakao. Do tak przygotowanego kremu dodać jagody i delikatnie wymieszać. Zimny biszkopt skropić obficie alkoholem i ułożyć na nim przygotowany krem jagodowo-czekoladowy. Następnie herbatniki maczać w alkoholu i od razu układać na kremie, a na końcu oblać wierzch placka polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami mleka i łyżeczką masła.