katarzyna czerwińska

katarzyna czerwińska

Kucharz
[Przepisów: 13]

"Pijak"

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

ciasto ładnie wygląda i smakuje:)

"Pijak"

Składniki:

"Pijak"

 

  • SKŁADNIKI
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 1 szkl. maku suchego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek i 0,5 szkl. cukru / zmiksowac razem
  • MASA
  • 0,5l mleka
  • 6 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek masła roślinnego.

 

Sposób przygotowania:

"Pijak"
* PRZYRZĄDZENIE CIASTA* Białka z cukrem zmiksowac dodac po trochu wiórka + mak+ proszek do pieczenia. Położyc na blaszke pergamin posmarowany tłuszczem, wyłożyc ciasto i piec na złoty kolor w temperaturze 200*C ok.20minut. *PRZYRZĄDZENIE MASY* Z pół litra mleka 1.2 szkl. odlac dwa budynie + żółtko wymieszac i dodac cukier tak jak do gotowania budyniu i wlac do gotującego się mleka. Po wystudzeniu dodac 6 łyżek masła zmiksowac. Masę wyłożyc na przekrojony biszkopt i przykryc drugim posmarowac reszta kremu. Położyc biszkopty nasączone w (spirytusie+cukier+cytryna+zapach rumowy). Polac biszkopty polewą...

Tagi:

pijak mak