mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pijak z suchym makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ciasto tylko dla dorosłych... Uwaga- mocne

Pijak z suchym makiem

Składniki:

Pijak z suchym makiem

 

  • Biszkopt
  • 25 dkg cukru
  • 20 dkg suchego maku
  • 20 dkg kokosu
  • 10 białek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 1,5 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 20 dkg cukru
  • 2 szkl. mleka
  • Dodatkowo:
  • ciastka alberty
  • szkl. wódki (obojętnie jakiej)
  • polewa

 

Sposób przygotowania:

Pijak z suchym makiem
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mak, kokos i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24/32 cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. pól godziny. Masa: Z mleka odlać pól szklanki. Resztę zagotowac z cukrem. w pół szklanki mleka rozkłócić żółtka i budyń. Wlac do kipiącego mleka. Zagotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać chłodny budyń. Masę wyłozyć na biszkopt, na to ciastka alberty namoczone w wódce. Polać polewą. Smacznego.