aDzius04

aDzius04

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Pijus.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto dla wszystkich +18 ( prócz alkoholików i abstynentów...). Chociaż?

Pijus.

Składniki:

Pijus.

 

 

  • Masa:
  • 1 paczka budyniu (karmelowy, śmietankowy, waniliowy...)
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 10 dag cukru pudru

 

  • Polewa:
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao

 

  • Wierzch:
  • kruche herbatniki
  • spirytus bądź rum

Sposób przygotowania:

Pijus.
Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier, zmiksować. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (ocet można zamienić 1/2 łyżki soku z cytryny) i dodać do ubitej piany. Na koniec wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni. Masa: Ugotować budyń. Masło i cukier puder dobrze utrzeć i dodać do tego ostudzony budyń. Dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć na zimny już biszkopt. Dokładnie rozplanować ją po powierzchni. Ciastka namoczyć w alkoholu i poukładać, jeden obok drugiego na masie. Polać polewą. Polewa: 2 białka ubić z dodatkiem 3 łyżek cukru, dodać kakao i ostudzoną, ale roztopioną margarynę. Polać ciastka. Polewę można zastąpić zwykłym lukrem.

Tagi:

biszkopt