Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pikantna ryba po chińsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryba podawana według tego przepisu jest dość tradycyjną chińską potrawą w tamtym regionie świata.

Pikantna ryba po chińsku

Składniki:

Pikantna ryba po chińsku

 

  • 60 dag świeżych okoni
  • 1 łyżka sosu imbirowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka oleju sezamowego Tao Tao
  • 1 mała łyżka soli
  • 3 posiekane plastry świeżego
  • 6 łyżek oleju
  • 5 łyżek smalcu
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki wódki

 

Sposób przygotowania:

Pikantna ryba po chińsku
Okonie wypatroszyć, natrzeć solą i sosem imbirowym Tao Tao, odstawić pod przykryciem na jedną noc. Dymkę pokroić na kawałki wielkości 3 cm, Olej rozgrzać na dużym ogniu, kłaść po kilka kawałków ryby, smażyć 2 minuty, rybę osączyć z oleju.Smalec rozgrzać na patelni, włożyć przyprawę chili, podgrzać na średnim ogniu 30 sekund. Włożyć rybę, ostrożnie wymieszać z przyprawami, wlać sos sojowy Tao Tao, wódkę, wodę, obrócić rybę w sosie sojowym kilka razy, dusić na małym ogniu pod przykryciem 3 minuty. Zdjąć przykrywkę, skropić olejem sezamowym Tao Tao i posypać pokrojoną dymką. Ozdobić warzywami, można podawać z ryżem na sypko.

Tagi:

sosy