Sposób przygotowania:
Pikantna tarta z pomidorami
Pomidory butelkowe myjemy, przecinamy na połówki. Układamy na blasze, oprószamy solą, pieprzem, łyżką cukru i ziołami. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. W formie do tarty rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy 1 łyżkę cukru i mieszamy aby lekko skarmelizować. Zestawiamy z ognia. W karmelu układamy ciasno połówki opieczonych pomidorów. Między nimi wkładamy suszone pomidory. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i posypujemy resztą cukru. Mieszając, zeszklić cebulę. Posypujemy nią pomidory. Ciasto rozwałkować i przykryć nim składniki na formie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.