migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna letnia tarta wypełniona soczystymi pomidorami i grillowaną cukinią. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą

ciasto

farsz

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Przygotować ciasto na spód tarty. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić spód tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.

Przygotować składniki farszu. Cukinię razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Użyłam po kawałku cukinii żółtej i zielonej aby było bardziej kolorowo, cukinia młoda o średnicy ok 4-6 cm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem.

Przyprawione plastry cukinii grillować na grillu lub patelni grillowej. Pomidory również pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, najlepiej wybrać takie aby miały mniej więcej taką samą średnicę jak plastry cukinii. Mozzarellę osączyć z zalewy i także pokroić na platerki o grubości ok 5 mm. Na podpieczony spodzie tarty ułożyć na przemian plasterki pomidora i grillowanej cukinii. Pomiędzy powkładać plastry mozzarelli.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i czubrycaą zieloną. Masą zalać składniki tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie i przyrumieni ok 25-30 miut, funkcja góra-dół.
Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Cukinię razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Użyłam po kawałku cukinii żółtej i zielonej aby było bardziej kolorowo, cukinia młoda o średnicy ok 4-6 cm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem.
Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić spód tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Pomidory również pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, najlepiej wybrać takie aby miały mniej więcej taką samą średnicę jak plastry cukinii. Mozzarellę osączyć z zalewy i także pokroić na platerki o grubości ok 5 mm.
Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Na podpieczony spodzie tarty ułożyć na przemian plasterki pomidora i grillowanej cukinii. Pomiędzy powkładać plastry mozzarelli.