Sposób przygotowania:
Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Przygotować ciasto na spód tarty. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić spód tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować składniki farszu. Cukinię razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Użyłam po kawałku cukinii żółtej i zielonej aby było bardziej kolorowo, cukinia młoda o średnicy ok 4-6 cm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem.
Przyprawione plastry cukinii grillować na grillu lub patelni grillowej. Pomidory również pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, najlepiej wybrać takie aby miały mniej więcej taką samą średnicę jak plastry cukinii. Mozzarellę osączyć z zalewy i także pokroić na platerki o grubości ok 5 mm. Na podpieczony spodzie tarty ułożyć na przemian plasterki pomidora i grillowanej cukinii. Pomiędzy powkładać plastry mozzarelli.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i czubrycaą zieloną. Masą zalać składniki tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie i przyrumieni ok 25-30 miut, funkcja góra-dół.
Przygotować składniki farszu. Cukinię razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Użyłam po kawałku cukinii żółtej i zielonej aby było bardziej kolorowo, cukinia młoda o średnicy ok 4-6 cm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem.
Przyprawione plastry cukinii grillować na grillu lub patelni grillowej. Pomidory również pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, najlepiej wybrać takie aby miały mniej więcej taką samą średnicę jak plastry cukinii. Mozzarellę osączyć z zalewy i także pokroić na platerki o grubości ok 5 mm. Na podpieczony spodzie tarty ułożyć na przemian plasterki pomidora i grillowanej cukinii. Pomiędzy powkładać plastry mozzarelli.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i czubrycaą zieloną. Masą zalać składniki tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie i przyrumieni ok 25-30 miut, funkcja góra-dół.
SylaUla
cherry