Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytrawna tarta kryjąca w sobie szpinak, suszone pomidory i dwa sery (gorgonzola i mozzarella). Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Na kruche ciasto:

Dodatki:

Na sos:

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Zagniatamy, chłodzimy, a następnie pieczemy kruche ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, jajko i posiekane masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę tak, aby wylepić dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisto (ok. 20 minut) w 180 st. C.

Przygotowanie dodatków

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Umyty szpinak smażymy na patelni wraz z czosnkiem

Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę i krótko podsmażamy na oliwie. Dodajemy szpinak i smażymy, aż liście szpinaku "zwiędną". Dodajemy sól i pieprz.

Pomidory odsączamy z zalewy. Gorgonzolę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Na kruchym cieście układamy dodatki: szpinak, suszone pomidory i gorgonzolę

Przygotowane dodatki układamy na kruchym cieście.

Przygotowanie sosu i pieczenie

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przygotowujemy sos jajeczno - śmietanowo - serowy

Przygotowujemy sos: jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i starty ser mozzarella, a także przyprawy: suszoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Tak powstałym sosem zalewamy dodatki na cieście.

Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut.