Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidoramiPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, jajko i posiekane masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę tak, aby wylepić dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisto (ok. 20 minut) w 180 st. C.
Przygotowanie dodatków
Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę i krótko podsmażamy na oliwie. Dodajemy szpinak i smażymy, aż liście szpinaku "zwiędną". Dodajemy sól i pieprz.
Pomidory odsączamy z zalewy. Gorgonzolę kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Przygotowane dodatki układamy na kruchym cieście.
Przygotowanie sosu i pieczenie
Przygotowujemy sos: jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i starty ser mozzarella, a także przyprawy: suszoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Tak powstałym sosem zalewamy dodatki na cieście.
Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut.