jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pikantna zupa cukiniowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna zupa kremowa z cukinii jest świetna propozycją na letni posiłek. Można podac ją z bułeczką czosnkową lub pajdą razowego chleba.

Pikantna zupa cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna zupa cukiniowa

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa cukiniowa
Myjemy cukinię, ścinamy końce po czym kroimy w plasterki. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę po czym szklimy na oleju rzepakowym w głębokim rondlu. Dodajemy obrane ząbki czosnku i plasterki cukinii, wlewamy ok. 1 litra wody, lekko solimy po czym gotujemy zupę około 10 minut. Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy przyprawy i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Papryczki kroimy w plasterki (uważajcie by nie zatrzeć oczu !). Rozlewamy zupę do talerzy, dekorujemy ją listkami pietruszki i paseczkami papryczki piri-piri.
Pikantna zupa cukiniowa
Myjemy cukinię, ścinamy końce po czym kroimy w plasterki.
Pikantna zupa cukiniowa
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę po czym szklimy na oleju rzepakowym w głębokim rondlu.
Pikantna zupa cukiniowa
Dodajemy obrane ząbki czosnku i plasterki cukinii, wlewamy ok. 1 litra wody, lekko solimy po czym gotujemy zupę około 10 minut.
Pikantna zupa cukiniowa
Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy przyprawy i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 minut.

Tagi:

cukinia