Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa cukiniowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lubię zupy jarzynowe, ale cukinia jest właściwie bez smaku... Pomógł czosnek, gałka muszkatołowa i duuużo koperku :-)

Zupa cukiniowa

Składniki:

Zupa cukiniowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę oskrobać, cukinię umyć (ale nie obierać), obie zetrzeć (do osobnych naczyń) na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, posiekać. Koperek opłukać, osączyć, posiekać.
Ziemniaki zalać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 5-10 minut, dodać startą marchewkę, gotować następne 3-5 minut. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową. i startą cukinię, gotować już tylko 2-3 min.. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, zaprawić zupę. Na koniec doprawić zupę solą i wsypać koperek. Jak każdą zupę, najlepiej odstawić na 10-15 min. przed serwowaniem. Można podawać posypaną startym oscypkiem - ja miałam orawski, biały, nie wędzony.

Tagi:

beza cukinia bezy