Babcia Teresa

Babcia Teresa

Kucharz
[Przepisów: 7]

Zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybka, smaczna zupa, polecam

Zupa fasolowa

Składniki:

Zupa fasolowa

 

  • 1/2kg fasoli ("jaśka")
  • 2 kości żeberek
  • 1 kostka biulionu cielęcego Knorr
  • 2 duże marchwie
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera(korzeń)
  • 1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 torebka zupy grochowej Winiary
  • 6 ziemniaków w kostkę

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Fasolę namoczyć na 12 godzin. Potem ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Gdy woda wykipi dolewać wrzątek żeby fasola byłą przykryta wodą. Lekko posolić. W drugim garnku ugotować na wywarze z kości i kostce bulionu cielęcego wszystkie warzywa do miękkości. Gdy wszystko jest ugotowane połączyć obie potrawy w jednym garnku. Doprowadzić do wrzenia, potprawić zupą grochową. Wycisnąć na prascę 2 ząbki czosnku, dodać majeranek i dosmakować solą i pieprzem żeby zupa byłą pikantna. Smacznego!