olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pikantna zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromat grzybów unoszący się w kuchni jest tak wspaniały, że nie warto czekać z zupą grzybową do świąt.

Pikantna zupa grzybowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna zupa grzybowa

 

  • 5 dkg grzybów suszonych
  • 4 cebule
  • ¼ selera
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa grzybowa
Grzyby opłukuję, po czym przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Grzyby odstawiam na 4 godziny. Marchew, pietruszkę, seler i por oczyszczam, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. Po zszumowaniu dodaję do warzyw pieprz. Po ugotowaniu warzyw dodaję do garnka namoczone grzyby wraz z wodą, którą były zalane. Cebulę obieram , kroję i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażoną cebulę dodaję do zupy, doprawiam solą i gotuję całość na niewielkim ogniu. Kiedy grzyby będą miękkie nalewam zupę do miseczek.
Pikantna zupa grzybowa
Grzyby opłukuję, po czym przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem.
Pikantna zupa grzybowa
Marchew, pietruszkę, seler i por oczyszczam, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu.
Pikantna zupa grzybowa
Po ugotowaniu warzyw dodaję do garnka namoczone grzyby wraz z wodą, którą były zalane.
Pikantna zupa grzybowa
Cebulę obieram , kroję i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju.