Sposób przygotowania:
Moja solianka
Ugotowac wołowy bulion, moze być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodac pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełozyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucci pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodac bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyc jeszcze kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki wrzucic do gotującego się bulionu. Wlac soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodac liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu,dodac kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotowac kolejne 10 minut. Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe. Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Jest to zupa wsciekle kwasna i pikantna i nam bardzo smakowała.
marietta