bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Moja solianka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wersja solianki - ukraińskiej zupy.

Moja solianka

Składniki:

Moja solianka

 

  • 1,5l bulionu wołowego (ew. może być z kostki)
  • 200g wędzonego boczku
  • 200g aromatycznej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • garść kaparów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 większe ogórki kiszone
  • garść kapusty kiszonej przelanej poszatkowanej
  • 1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych ("solianki")
  • 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • świeżo zmielony pieprz
  • mała cytryna
  • kwaśna śmietana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Moja solianka
Ugotowac wołowy bulion, moze być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodac pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełozyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucci pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodac bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyc jeszcze kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki wrzucic do gotującego się bulionu. Wlac soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodac liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu,dodac kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotowac kolejne 10 minut. Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe. Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Jest to zupa wsciekle kwasna i pikantna i nam bardzo smakowała.