blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pikantna zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pikantna zupa jarzynowa

Składniki:

Pikantna zupa jarzynowa

 

  • 50 dag dyni
  • 20 dag ciecierzycy
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 papryczka peperoni
  • 1/2 pęczka natki
  • kilka kropli przyprawy tabasco
  • sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa jarzynowa
Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Czosnek obrać, przeci-snąć przez praskę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Oliwę mocno rozgrzać, podsmażyć na niej czosnek, marchewki, pomidory i osączoną ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem i 3 szklankami wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, garnek z zupą przykryć, dusić około godziny. W tym czasie obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Peperoni oczyścić, umyć i posiekać. Zupę zmiksować, włożyć do niej dynię i peperoni, gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. oprawić na pikantnie solą, pieprzem i tabasco. Natkę posiekać. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować kleksem śmietany i posypać natką.