Sposób przygotowania:
Pikantna zupa jarzynowa
Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Czosnek obrać, przeci-snąć przez praskę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Oliwę mocno rozgrzać, podsmażyć na niej czosnek, marchewki, pomidory i osączoną ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem i 3 szklankami wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, garnek z zupą przykryć, dusić około godziny. W tym czasie obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Peperoni oczyścić, umyć i posiekać. Zupę zmiksować, włożyć do niej dynię i peperoni, gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. oprawić na pikantnie solą, pieprzem i tabasco. Natkę posiekać. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować kleksem śmietany i posypać natką.