p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pikantne duszone kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantne duszone kotlety mielone

Pikantne duszone kotlety mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne duszone kotlety mielone

 

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju
  • do dekoracji sałata, papryczka chilli, natka pietruszki, keczup, sypkie chilli

 

Sposób przygotowania:

Pikantne duszone kotlety mielone
Do metalowe miski przekładamy mielone mięso dodajemy 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej i 50 ml mleka, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi, 1/2 siekanej cebuli i połowę posiekanej papryczki chilli oraz 1 łyżkę siekanej natki pietruszki, wszystko ręcznie wyrabiamy. Formujemy płaskie kotlety, które kładziemy na patelnię grillową z 1 łyżeczka oleju, dusimy pod przykryciem kotlety aż płyn odparuje, podlewamy niewielka ilością wody, obracamy kotlety na druga stonę i dusimy jeszcze ok. 5 minut.1 łyżeczkę skrobii kukurydzianej mieszamy ze 100 ml zimnej wody, następnie wlewamy to na patelnię i dusimy aż sos zgęstnieje. Kotlety wyciągamy na półmisek, układamy na sałacie, dekorujemy wg uznania. Ja przybrałam je świeżą natką pietruszki, papryczka chilli oraz zrobiłam napis Kotanyi z keczupu i sypkiej chilli ( konkurs na zdjęcie oddające charakter produktów Kotanyi)
Pikantne duszone kotlety mielone
do mięsa mielonego dodajemy mleko, jajko i bułkę tartą
Pikantne duszone kotlety mielone
Następnie do masy dodajemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi, 1/2 siekanej cebuli i połowę posiekanej papryczki chilli
Pikantne duszone kotlety mielone
dusimy pod przykryciem kotlety mielone aż płyn odparuje
Pikantne duszone kotlety mielone
łyżeczkę skrobii kukurydzianej mieszamy ze 100 ml zimnej wody, następnie wlewamy to na patelnię