szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pikantne kapuśniaczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne kapuśniaczki drożdżowe. Świetnie pasują do barszczyku

Pikantne kapuśniaczki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne kapuśniaczki drożdżowe

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyzka oleju do ciasta
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suchych droźdży
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do farszu

Sposób przygotowania:

Pikantne kapuśniaczki drożdżowe
Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą, trochę ponad poziom kapusty. Kapustę zagotować do miękkości, następnie odcedzić i wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdzami i solą. Następnie dodać mleko, jajko i olej i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kule i odłozyć przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasi przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy odcedzoną pokrojoną drobno kapustę i podsmażyc razem. Wszystko wymieszać, doprawić sola i sporo pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, każdą część rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łaczeniem do dołu. Przyryć ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasi wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 25 minut. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu mlekiem.
Pikantne kapuśniaczki drożdżowe
Wyrobione ciasto odkłądamy na godzinę a nastepnie dzielimy na części
Pikantne kapuśniaczki drożdżowe
Na kawałki ciasta nakładamy farsz i zamykamy
Pikantne kapuśniaczki drożdżowe
Tak przygotowaną babeczkę układamy na papierze do pieczneia
Pikantne kapuśniaczki drożdżowe
Pieczemy ok 25 minut w 190 stopniach na złoty kolor