Sposób przygotowania:
Pikantne kapuśniaczki drożdżowe
Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą, trochę ponad poziom kapusty. Kapustę zagotować do miękkości, następnie odcedzić i wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdzami i solą. Następnie dodać mleko, jajko i olej i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kule i odłozyć przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasi przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy odcedzoną pokrojoną drobno kapustę i podsmażyc razem. Wszystko wymieszać, doprawić sola i sporo pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, każdą część rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łaczeniem do dołu. Przyryć ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasi wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 25 minut. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu mlekiem.