eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1346]

Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo pikantne udka kurczaka z ostrym keczupem i słodko-ostrym sosem chili. Wszystkim bardzo smakowały.

Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli

 

  • 3 duże udka kurczaka
  • 4 małe cebule lub 2 duże
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki sosu słodko-pikantnego chili
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli
Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sos słodki-ostry chili,sos sojowy i ostry keczup. W brytfance rozgrzać olej,włożyć udka i obsmażyć z obu stron na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć razem aż cebula się zeszkli. Podsmażone udka posmarować mieszanką sosów i keczupu. Udka podlać wodą i dusić do miękkości. Co jakiś czas mięso podlewać wodą żeby się nie przypaliło. Miękkie udka wyjąć z brytfanki. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do powstałego sosu i zagotować. Ja podałam udka z kluskami i kapustą z grzybami i grochem. Smacznego!
Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli
Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli
W miseczce wymieszać sos słodki-ostry chili,sos sojowy i ostry keczup.
Pikantne keczupowe udka z kurczaka Eli
Podsmażone udka posmarować mieszanką sosów i keczupu.