Sposób przygotowania:
Pikantne krakersy z makiem.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia,dać niecałą kostkę masła i posiekać ostrym,długim nożem,zmieszać z mąką,zgarnąć na środek stolnicy,zrobić dołek i wbić same żółtka,oddzielając je od białek.Potem dodać pół szklanki śmietanki,sól,mak sypki,zostawiając połowę na posypkę.Zagnieść ciasto i wyrobić rękoma,podsypując mąką.Piek-
-arnik nagrzać do 200 st.C,a formę natłuścić resztą tłuszczu roślinn-
-ego.Ciasto rozwałkować i wykrawać radełkiem wymyślne kształty
lub romby i układać kolejno na blasze w odstępie 3 cm.,smarować
cienką warstwą rozmąconego białka i posypując szczyptą sezamu i maku,a nawet soli,jeśli ciasto nie jest za słone.Wstawić blachę z
ciastkami do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyj-
-ąć i nożem zrzucić krakersiki na półmisek, posypać mielonym ostrym chilli lub papryką ostrą.A kolejną partię ciastek znowu
wstawić do piekarnika,aż do wyczerpania zapasów ciasta.
-arnik nagrzać do 200 st.C,a formę natłuścić resztą tłuszczu roślinn-
-ego.Ciasto rozwałkować i wykrawać radełkiem wymyślne kształty
lub romby i układać kolejno na blasze w odstępie 3 cm.,smarować
cienką warstwą rozmąconego białka i posypując szczyptą sezamu i maku,a nawet soli,jeśli ciasto nie jest za słone.Wstawić blachę z
ciastkami do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyj-
-ąć i nożem zrzucić krakersiki na półmisek, posypać mielonym ostrym chilli lub papryką ostrą.A kolejną partię ciastek znowu
wstawić do piekarnika,aż do wyczerpania zapasów ciasta.