marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pikantne krakersy z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na stolnicę wysypać składniki na ciasto kruche,wymieszać,wyrobić na gładką masę,podsypać mąką.Rozwałkować,wykrawać ciasteczka i piec 15 min.

Pikantne krakersy z makiem.

Składniki:

Pikantne krakersy z makiem.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%,
  • łyżeczka soli,
  • 100 g.masła,
  • szklanka sypkiego maku lub niebieskiego,
  • tłuszcz do formy,
  • białko do posmarowania,
  • garstka sezamu białego,
  • papryka ostra mielona lub chilli.

Sposób przygotowania:

Pikantne krakersy z makiem.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia,dać niecałą kostkę masła i posiekać ostrym,długim nożem,zmieszać z mąką,zgarnąć na środek stolnicy,zrobić dołek i wbić same żółtka,oddzielając je od białek.Potem dodać pół szklanki śmietanki,sól,mak sypki,zostawiając połowę na posypkę.Zagnieść ciasto i wyrobić rękoma,podsypując mąką.Piek-
-arnik nagrzać do 200 st.C,a formę natłuścić resztą tłuszczu roślinn-
-ego.Ciasto rozwałkować i wykrawać radełkiem wymyślne kształty
lub romby i układać kolejno na blasze w odstępie 3 cm.,smarować
cienką warstwą rozmąconego białka i posypując szczyptą sezamu i maku,a nawet soli,jeśli ciasto nie jest za słone.Wstawić blachę z
ciastkami do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyj-
-ąć i nożem zrzucić krakersiki na półmisek, posypać mielonym ostrym chilli lub papryką ostrą.A kolejną partię ciastek znowu
wstawić do piekarnika,aż do wyczerpania zapasów ciasta.

Tagi:

mak