Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Pikantne krewetki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tylko dla smakoszy pikantnej kuchni i owoców morza

Pikantne krewetki

Składniki:

Pikantne krewetki

 

  • 1 limonka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 ml oliwy
  • pieprz
  • cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 500 g krewetek olbrzymich bez głów (najlepiej świeżych)

Sposób przygotowania:

Pikantne krewetki
Majonez: sparzyć limonkę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać żółtko z musztardą, solą i 1 łyżeczką soku z limonki. Stopniowo dodawać 200 ml oliwy, cały czas energicznie mieszając. Majonez doprawić do smaku. Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę chili przeciąć na pół, usunąć pestki i drobno posiekać. Natkę umyć, osuszyć i rozdrobnić. Krewetki opłukać pod bieżącą wodą(zimną), osuszyć i smażyć 2 minuty z dwoma łyżkami gorącej oliwy. Dodać czosnek, chili, natkę, wszystko krótko smażyć, skropić sokiem z limonki. Krewetki doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki i podawać z majonezem.