LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pikantne skrzydełka 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Super soczyste i pikantne skrzydełka.

Pikantne skrzydełka 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne skrzydełka 8

 

  • skrzydełka kurczaka 4
  • jaja 1
  • masło 1 łyżka
  • sól, curry, ostra papryka
  • mąka, mleko,
  • bułka tarta, płatki kukurydziane
  • olej do smażenia ok. 0,5 l

 

Sposób przygotowania:

Pikantne skrzydełka 8
Od skrzydełek odciąć piórka, podzielić na 2 części, moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. Wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąkę z bułką tartą w proporcji 1:3 i z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Skrzydełka odsączyć z wody, panierować w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką. Na kawałkach kurczaka ma być dużo panierki. Następnie w wysokim naczyniu (np. patelni) rozgrzać olej z dodatkiem masła (nada to aromatu) włożyć panierowane skrzydełka. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyjąc, osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z frytkami i surówką.
Pikantne skrzydełka 8
Moczenie skrzydełek kurczaka w osolonej wodzie.
Pikantne skrzydełka 8
Panierowanie skrzydełek w mące z bułką tartą i jajem z przyprawami.
Pikantne skrzydełka 8
Smażenie w głębokim oleju panierowanych skrzydełek.
Pikantne skrzydełka 8
Osączanie z tłuszczu usmażonych skrzydełek.