Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pikantne steki z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste, pyszne lecz dość kaloryczne steki z karkówki wieprzowej.Mięso wychodzi miękkie, aromatyczne i pikantne dzięki paście chili. Polecam podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką bądź surówką.

Pikantne steki z karkówki

Składniki:

Pikantne steki z karkówki

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka pasty chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mieszanki ulubionych ziół
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia
  • 30g. masła śmietankowego

Sposób przygotowania:

Pikantne steki z karkówki

ETAP 1:

Pikantne steki z karkówki

Karkówkę pokroić w o 4 cm plastry, naciąć z jednej strony w kratkę.

Zamarynować w paście chili, słodkiej papryce, ziołach, soli i pieprzu.

Odstawić na noc a najlepiej na dobę do lodówki.

ETAP 2:

Pikantne steki z karkówki

Na patelni rozgrzać smalec, smażyć plastry mięsa po 2 min z każdej strony.

ETAP 3:

Pikantne steki z karkówki

Na dno blaszki wlać wodę, ułożyć karkówkę a na nią kawałki masła.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.