Pikantne szaszłyki z wołowiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepiej podawać na grilu z sałatka z pomidorów i cebuli.

Pikantne szaszłyki z wołowiny

Składniki:

Pikantne szaszłyki z wołowiny

 

  • 4 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • polędwica wolowa
  • 1 srednia czerwona papryka
  • 1 srednia zółta papryka
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pikantne szaszłyki z wołowiny
Wymieszaj razem musztardę, sok z cytryny, olej, miód, oregano, czarny pieprz i 2 łyżki wody. Wołowinę pokrójw kostkę wrzuć do mięso do marynaty po czym dobrze wymieszaj, odstaw na conajmniej 30 mniut. W tym czasie namocz 8 szpikulców drewnianych na szaszłyki. dzieki temu nie spalą sie na grilu. Rozgrzej gril lub naczynie do grilowania. Oczyśc papryki z nasion.i pokrój na kawałki. Wyjmij wołowinę z marynaty i przełoż ja na talerz. Na przemian nadziewaj mieso, papryke cebule na szpikulce, po cyzm ułóż szaszłyki na grilu i smaż, od czasu do czasu obracając i smarując marynatą z wołowiny, przez 9 -12 minut. smacznego.