Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pikantne udka curry w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantne, pachnące ziołami, pieczone udka z kurczaka o smaku curry. Bardzo dobrze smakują z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i mizerią.

Pikantne udka curry w ziołach

Składniki:

Pikantne udka curry w ziołach

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki ziół ojca Mateusz
  • 2 łyżki ziół do dań z drobiu
  • 100 g masła 82 %

Sposób przygotowania:

Pikantne udka curry w ziołach
Mięso umyć i osuszyć.

Z pasty curry, oleju, sosu piri-piri oraz reszty przypraw i ziół zrobić papę.

Natrzeć dokładnie każde udko marynatą.

Odstawić na min 2 godz do lodówki , pod przykryciem.

Mięso ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, dodać kawałki masła, piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.