Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszne placki ziemniaczane z sardynkami w oleju z papryczką chilli, na obiad. Szybkie i proste w przygotowaniu

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

ciasto ziemniaczane

  • ziemniaki - 4 duże szt
  • sardynka w oleju z papryczką chilli - 1 puszka ( 110 g )
  • jajko - 1 szt
  • cebula mała - 1 szt
  • szczypiorek
  • mąka - 1,5 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

dekoracja

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Następnie wylać masę na sito, odstawić. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy.

Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego ! 
Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju
Ziemniaki starte na tarce i dodane zostało jajko i mąka
Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju
Z puszki wyjęto sardynki i zostaną rozgniecione widelcem
Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju
Masa ziemniaczana została wymieszana z pozostałymi składnikami
Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju
Na rozgrzanym tłuszczu smażą się placki z rybą