Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane zapiekane z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ketchup pikantny można zastąpić ketchupem łagodnym.

Placki ziemniaczane zapiekane z serem

Składniki:

Placki ziemniaczane zapiekane z serem

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 parówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka smalcu
  • 10 dag zółtego sera
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane zapiekane z serem
Na patelni rozgrzać smalec, wsypać pokrojoną jedną cebulę i parówkę, podsmażyć. Pod koniec dodać ketchup, natkę pietruszki i wymieszać. Obrane ziemniaki i pozostałą cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone placki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdy placek położyć łyżkę farszu z parówek, posypać żółtym serem i zapiec w nagrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.