Sposób przygotowania:
Placki z kurczakiem w przyprawie Gyros
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron.
Kurczaka obrać ze skórek i kości . Podzielić na cienkie ,, płatki " .Na patelni rozgrzać olej z masłem i podgrzać kurczaka doprawiając jednocześnie przyprawą Gyros .
Jogurt zmieszać z ogórkiem , roztartym z odrobiną soli czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki , pestkami dyni , białym serem i 2 łyżkami oleju .Doprawić solą i pieprzem mielonym ( sos robić kilka minut przed podaniem bo ogórki puszczają sok i jak postoi to może być za rzadki ).
Podawać gorące placki obłożone kawałkami pikantnego kurczaka z dipem a la sos zaziki podanym osobno .
Podpowiadam , ze jest to doskonałe danie które można przygotować z zapasów . Jak smażę placki ziemniaczane to część z nich studzę , zawijam każdy placek w folię aluminiową i mrożę . Potem wsadzam tylko do piekarnika i podgrzewam . Tak samo z kurczakiem .Raz na jakiś czas piekę kurczaka ( lub kupuję takiego z rożna ) , obieram i mrożę w porcjach . Jak potrzebuję to tylko wyciągam .
Można też po prostu usmażyć pierś z kurczaka doprawioną przyprawą Gyros i ją wykorzystać do tej potrawy .
Kurczaka obrać ze skórek i kości . Podzielić na cienkie ,, płatki " .Na patelni rozgrzać olej z masłem i podgrzać kurczaka doprawiając jednocześnie przyprawą Gyros .
Jogurt zmieszać z ogórkiem , roztartym z odrobiną soli czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki , pestkami dyni , białym serem i 2 łyżkami oleju .Doprawić solą i pieprzem mielonym ( sos robić kilka minut przed podaniem bo ogórki puszczają sok i jak postoi to może być za rzadki ).
Podawać gorące placki obłożone kawałkami pikantnego kurczaka z dipem a la sos zaziki podanym osobno .
Podpowiadam , ze jest to doskonałe danie które można przygotować z zapasów . Jak smażę placki ziemniaczane to część z nich studzę , zawijam każdy placek w folię aluminiową i mrożę . Potem wsadzam tylko do piekarnika i podgrzewam . Tak samo z kurczakiem .Raz na jakiś czas piekę kurczaka ( lub kupuję takiego z rożna ) , obieram i mrożę w porcjach . Jak potrzebuję to tylko wyciągam .
Można też po prostu usmażyć pierś z kurczaka doprawioną przyprawą Gyros i ją wykorzystać do tej potrawy .
luna
Natala1210
dusia30
elzbieta8960
góralka
Barbara Malafouris
Babciagramolka
Pani Basiu - niewypał bo zrobiła Pani i nie smakowało ? Czy niewypał bo potrawa nie zgadza się z tym co Pani wie o kuchni greckiej ? Będę się upierać- potrawa jest smaczna , a nie twierdzę , ze pochodzi z kuchni greckiej . Przyprawa Gyros tak , sos Tzatziki tak .Placki ziemniaczane nie . Czy to znaczy , że nie mam prawa nadać plackom ziemniaczanym posmaku greckich potraw ? Robimy przecież potrawy z przyprawami włoskimi - a nie są to dania kuchni włoskiej, orientalnymi- a nie są to dania kuchni chińskiej .To my tworzymy smaki - potrawa ma być smaczna a nie odwzorowywać biernie cały czas ten sam smak .Co do jednego ma Pani rację - nie powinnam nazywać jej ,,Placki ziemniaczane z greckim smaczkiem,, - zmieniam na ,, Placki z kurczakiem w przyprawie Gyros " - teraz już nie będzie drażnić , że Grecy tak nie jedzą - a ci którzy szukają przepisu na coś dobrego po prostu zrobią i zjedzą ze smakiem.
Niecierpliwie czekam na Pani przepisy bo widzę , ze dopiero od 2 dni jest Pani na stronie i nie zdążyła jeszcze nic dodać. Chętnie poznam dania kuchni greckiej przedstawione przez kogoś kto sie na tym zna bo ja niestety w Grecji nie bywałam .