Sposób przygotowania:
Pikantny boczek
Boczek myjemy i osuszamy.
Następnie kroimy w grube plastry.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy : sól, pieprz, paprykę i paprykę wędzoną. Przyprawami oprószamy mięso z obu stron i zostawiamy na godzinę do zamarynowania.
Rozgrzewamy patelnię i spryskujemy ja kilkoma kroplami oleju.
Na gorącą patelnie kładziemy boczek i smażymy po 2 minuty z obu stron.
Wlewamy na patelnię wino i podgrzewamy aż odparuje, przekręcając mięso w tym czasie.
Boczek podajemy np z kasza gryczaną i kwaśną surówką (np z dodatkiem ogórków kiszonych).
Następnie kroimy w grube plastry.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy : sól, pieprz, paprykę i paprykę wędzoną. Przyprawami oprószamy mięso z obu stron i zostawiamy na godzinę do zamarynowania.
Rozgrzewamy patelnię i spryskujemy ja kilkoma kroplami oleju.
Na gorącą patelnie kładziemy boczek i smażymy po 2 minuty z obu stron.
Wlewamy na patelnię wino i podgrzewamy aż odparuje, przekręcając mięso w tym czasie.
Boczek podajemy np z kasza gryczaną i kwaśną surówką (np z dodatkiem ogórków kiszonych).