goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pikantny naleśnik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smaczny i bardzo bardzo pożywny

Pikantny naleśnik

Składniki:

Pikantny naleśnik

 

  • mąka 30 dag
  • woda mineralna 30 ml
  • jaja 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • por 1/2 kg
  • kiełbasa podwędzana 1 laska
  • bulion warzywny 300 ml
  • śmietana 30% 10 dag
  • sól szczypta
  • margaryna 1 łyżka
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pikantny naleśnik
Jajka miksuejmy z wodą mineralną, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Por oczyszczamy, kroimy w talarki, przesmażamy na tłuszczu. Kiedy będa miękkie podlewamy je bulionem i dusimy jeszcze kilka minut. Następnie do porów dodajemy śmietanę zaprawioną odrobiną mąki. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Kiełbasę oczyszczamy, kroimy w plasterki, Plasterki kiełbasy układamy na patelni, delikatnie podsmażamy, dodajemy po 2-3 łyżki porów i zalewamy ciastem naleśnikowym (powinno wyjść 5 naleśniki). Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

kielbasa