Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysty i aromatyczny pstrąg łososiowy grillowany z ziołami i pieprzem cayenne- wspaniała rybna propozycja na grilla.

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach

Składniki:

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach

Ryba:

  • 70 dag filetu z pstrąga łososiowego ze skórą
  • sól
  • odrobina oleju
  • sok z cytryny

Marynata:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach

Przygotowanie ryby i marynaty:

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach
Marynata do ryby i pokrojona na kawałki ryba

Składniki marynaty wymieszać. Rybę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na dość duże kawałki.

Marynowanie ryby:

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach
Pstrąg łososiowy w marynacie na bazie ziół i pieprzu cayenne

Rybę włożyć do miski z marynatą i lekko, lecz dokładnie natrzeć.

Grillowanie ryby:

Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołach
Pstrąg łososiowy na ostro w trakcie grillowania

Zimną patelnię grillową posmarować za pomocą pędzelka bardzo małą ilością oleju. Rozgrzać na średnim ogniu. Wyłożyć rybę skórą do dołu, posypać solą. Grillować przez 5 minut.

Rybę przewrócić, grillować jeszcze przez 3 minuty. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami* skropioną sokiem z cytryny.

Frytki:

*Ryba świetnie smakuje z frytkami. Wystarczy obrane i pokrojone w paski ziemniaki wrzucić na głęboki, rozgrzany olej i smażyć przez około 7-10 minut na rumiano.

Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!


Tagi:

ryba grill