Sposób przygotowania:
Pikantny torcik z szynką i warzywami
Jajka, przekrój na pół. Żelatynę zalej połowa zimnego bulionu. Gdy spęcznieje, podgrzewaj ją (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Połącz z pozostałym bulionem, ostudź. Tortownicę, o średnicy 24 cm nasmaruj tłuszczem. Na spód wylej trochę tężejącej galarety. Zastudź. Wysyp na nią osaczony groszek. Zalej niewielką ilością galarety, ponownie ostudź. Osaczona kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami. Połowę mieszanki wysyp na groszek. Plastry szynki wywiń, formując gniazda. W każde wetknij połówkę jajka. Ułóż w tortownicy. Pomiędzy gniazda nasyp resztę mieszanki i ułóż cząstki mandarynek. Udekoruj paseczkami papryki i talarkami ogórków. Zalej galaretą i odstaw na 3 godziny. Galaretę przełóż na paterę . Udekoruj koperkiem.