dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Pikantny torcik z szynką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantny torcik z szynką i warzywami

Pikantny torcik  z szynką i warzywami

Składniki:

Pikantny torcik z szynką i warzywami

 

  • 7 jajek na twardo
  • 14 plasterków szynki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków niesolonych
  • 2 obrane mandarynki
  • konserwowa papryka i ogórki konserwowe
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 10 łyżek żelatyny
  • koperek do dekoracji
  • tłuszcz do tortownicy

Sposób przygotowania:

Pikantny torcik z szynką i warzywami
Jajka, przekrój na pół. Żelatynę zalej połowa zimnego bulionu. Gdy spęcznieje, podgrzewaj ją (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Połącz z pozostałym bulionem, ostudź. Tortownicę, o średnicy 24 cm nasmaruj tłuszczem. Na spód wylej trochę tężejącej galarety. Zastudź. Wysyp na nią osaczony groszek. Zalej niewielką ilością galarety, ponownie ostudź. Osaczona kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami. Połowę mieszanki wysyp na groszek. Plastry szynki wywiń, formując gniazda. W każde wetknij połówkę jajka. Ułóż w tortownicy. Pomiędzy gniazda nasyp resztę mieszanki i ułóż cząstki mandarynek. Udekoruj paseczkami papryki i talarkami ogórków. Zalej galaretą i odstaw na 3 godziny. Galaretę przełóż na paterę . Udekoruj koperkiem.