lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1973]

Pikle w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duże ogóreczki, takie przerośnięte mają też swój urok i smak. Możemy zrobić pikle podobnie jak na korniszony w zalewie z dodatkiem marchewki i cebulki.

Pikle w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikle w zalewie octowej

Składniki :

  • 3 szklanki wody

 

  • szklanka octu 10%

 

  • szklanka cukru

 

 

 

 

  • cebula 2 szt

 

 

 

  • listek laurowy 4 szt

 

  • główki kopru do słoika( pocięłam nożyczkami drobno)

 

Sposób przygotowania:

Pikle w zalewie octowej

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut zalewę.

Krok 2

Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki. Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki.

Krok 3

Zalewamy gorącą zalewą, na samej górze zostawiamy cebulkę, marchewek( pokrojoną w plasterki) i czosnek. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Zalewa starcza na 4-5 słoików 900 ml

Pikle w zalewie octowej
Obieramy ogórki ze skórki, najlepiej nożykiem do warzyw.
Pikle w zalewie octowej
Ogórki kroimy w paseczki i wycinamy środki.
Pikle w zalewie octowej
Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki.
Pikle w zalewie octowej
Do garnka wlewamy wodę, ocet . Wsypujemy sól i cukier. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek. Gotujemy jakieś 15 minut zalewę.

Tagi:

ogórki pikle