Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Pikle z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli chcemy zatrzymać smak letnich warzyw, warto zamknąć je w słoiku :)

Pikle z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikle z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Pikle z cukinią
Ogórki kroimy w połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ogórka. Paprykę kroimy w paski lub na inne, niewielkie kawałki, kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy na pół i również obgotowujemy przez chwilkę. Cebulę kroimy w plastry lub ćwiartki. Cukinię kroimy w plasterki. Jeśli używamy dużej, wówczas usuwamy nasiona. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w garnku lub dużej misce, dodajemy przyprawy, sól. Odstawiamy na 2- 3 godziny. Później warzywa przekładamy do wyparzonych słoików. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy warzywa. Zakręcamy od razu i przez kilka minut pasteryzujemy w garnku z wodą zanurzając słoiki na 2/3 wysokości. Kilka minut, czyli 8- 10.
Pikle z cukinią
Pieczarki po obraniu obgotowujemy w wodzie.
Pikle z cukinią
Cukinię kroimy w plasterki lub na cienkie kawałki.
Pikle z cukinią
Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku lub misce.
Pikle z cukinią
Warzywa przekładamy do słoików i zalewamy zalewą.

Tagi:

cukinia