Sposób przygotowania:
Pikle z cukinią
Ogórki kroimy w połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ogórka. Paprykę kroimy w paski lub na inne, niewielkie kawałki, kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy na pół i również obgotowujemy przez chwilkę. Cebulę kroimy w plastry lub ćwiartki. Cukinię kroimy w plasterki. Jeśli używamy dużej, wówczas usuwamy nasiona. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w garnku lub dużej misce, dodajemy przyprawy, sól. Odstawiamy na 2- 3 godziny. Później warzywa przekładamy do wyparzonych słoików. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy warzywa. Zakręcamy od razu i przez kilka minut pasteryzujemy w garnku z wodą zanurzając słoiki na 2/3 wysokości. Kilka minut, czyli 8- 10.