Sposób przygotowania:
Piknikowe mini tartyETAP 1:
Przygotuj głębokie foremki na babeczki (u mnie 6 sztuk), dno oraz boki wysmaruj margaryną i wysyp bułka tartą. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto, jeśli ciasto słabo się skleja, dodaj trochę lodowatej wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie: rabarbar i truskawki opłucz, rabarbar pokrój na małe kawałki, truskawkom usuń szypułki i przekrój je na połówki. Przełóż je do miski, posyp cukrem trzcinowym i skrobią ziemniaczaną i wymieszaj.
Wyjmij ciasto z zamrażarki, odczekaj chwilę aż lekko się ociepli, rozwałkuj dość cienko i za pomocą dużej szklanki ( u mnie shaker) wytnij 6 kółek. Wylep foremki ciastem, delikatnie nakłuj ciasto widelcem. Resztę ciasta rozwałkuj jeszcze raz i za pomocą ostrego noża podziel na cienkie pasy. Rozdziel nadzienie pomiędzy wszystkie babeczki, nałóż po łyżeczce konfitury na wierzch nadzienia, a wierzch przykryj przeplatanką z pasów ciasta. Lekko dociśnij wierzchnią warstwę ciasta aby ładnie skleiła się ze spodem.
Babeczki wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut. Wierzch babeczek powinien być ładnie zrumieniony. Nie martw się jeśli gdzieniegdzie wycieknie apetyczny sos, obsyp babeczki cukrem pudrem i zapakuj do kosza piknikowego.
Ja swoje babeczki podałam z kompotem z truskawek i rabarbaru.
SylaUla