Sposób przygotowania:
Truskawkowe mini tartyNa ciasto:
Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać posiekane masło i jajko. Całość szybki wyrobić. Ciasto rozłożyć na formie do tarty. Około 1 h schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i piec około 20-25 min. Po tym czasie wyciągnąć i przestudzić.
Na krem:
1 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz z masłem.
W pozostałej części mleka rozmieszać mąki i jajka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Zimne spody ciastek posmarować dżemem i wykładać lekko przestudzony budyń.
Truskawki pokroić na małe cząstki i ułożyć na kremie budyniowym.
Całość schłodzić.
Smacznego :)