Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Truskawkowe mini tarty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini tarta to szybki i pyszny deser dla każdego. Wystarczy udekorować ulubionym kremem i owocami- podawać schłodzone. Nikt się im nie oprze ;)

Truskawkowe mini tarty

Składniki:

Truskawkowe mini tarty

Na ciasto:

Na krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Truskawkowe mini tarty

Na ciasto:

Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać posiekane masło i jajko. Całość szybki wyrobić. Ciasto rozłożyć na formie do tarty. Około 1 h schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i piec około 20-25 min. Po tym czasie wyciągnąć i przestudzić.

Na krem:

1 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz z masłem.
W pozostałej części mleka rozmieszać mąki i jajka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.

Zimne spody ciastek posmarować dżemem i wykładać lekko przestudzony budyń.
Truskawki pokroić na małe cząstki i ułożyć na kremie budyniowym.
Całość schłodzić.

Smacznego :)


Tagi:

jajko jajka