Sposób przygotowania:
Galette z truskawkami i michałkamiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło oraz wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na około 40 minut do chłodu.
ETAP 2
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 12 cm ( np. od miseczki). Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą, która wchłonie część soku z owoców.
Na kaszkę wykładamy pokrojone w plasterki cukierki. Na jedną porcje wchodzi ok 3/4 cukierka. Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 2 cm wolny brzeg (marginez).
ETAP 3
Na cukierki wykładamy umyte i pozbawione szypułek truskawki.
ETAP 4
Brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając.
ETAP 5
Galette przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Deserki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 -30 minut w 180 °C.
Upieczone studzimy. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Magdalena88