SUPERPRZEPIS

Galette z truskawkami i michałkami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Galette z truskawkami i michałkami Więcej zdjęć (2)

Galette to rustykalna tarta pieczona bez formy. Bardzo lubię ten rodzaj deseru, przygotowuje się go prosto i tanio:). Tym razem zamiast jednej tarty powstały apetyczne wersje „mini”.

Składniki:

Galette z truskawkami i michałkami

CIASTO:

  • 200 gram mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • 100 gram masła,

DODATKOWO;

  • kasza manna do posypania ciasta (około 1 łyżka),
  • 5-6 cukierków - michałki czekoladowe,
  • ok 1-1,5 szklanki drobnych truskawek,
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier perlisty do posypania brzegów ciasta ,
  • cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Galette z truskawkami i michałkami

ETAP 1

Galette z truskawkami i michałkami
Gotowe odkładamy na około 40 minut do chłodu.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło oraz wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na około 40 minut do chłodu.

ETAP 2

Galette z truskawkami i michałkami
Na kaszkę wykładamy pokrojone w plasterki cukierki.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 12 cm ( np. od miseczki). Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą, która wchłonie część soku z owoców.
Na kaszkę wykładamy pokrojone w plasterki cukierki. Na jedną porcje wchodzi ok 3/4 cukierka. Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 2 cm wolny brzeg (marginez).

ETAP 3

Galette z truskawkami i michałkami
Na cukierki wykładamy umyte i pozbawione szypułek truskawki.

Na cukierki wykładamy umyte i pozbawione szypułek truskawki.

ETAP 4

Galette z truskawkami i michałkami
Brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając.

Brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając.

ETAP 5

Galette z truskawkami i michałkami

Galette przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Deserki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 -30 minut w 180 °C.
Upieczone studzimy. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.