IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Mini tarty z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pogoda za oknem taka nijaka ... słoneczko świeci, ale mróz jeszcze trzyma, tak wiec czas pomyśleć o czymś słodkim. Idealnym rozwiązaniem będzie właśnie mini tarta z jabłkami.

Mini tarty z jabłkami

Składniki:

Mini tarty z jabłkami

 

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Mini tarty z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, szybko i dokładnie, tak aby ciasto miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Foremki na mini tarty smarujemy margaryną. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy tak na ok 0,5 cm. wycinamy koła i połową ciasta wykładamy foremkę. Kolejne koła będą nam potrzebne na przykrycie naszej tarty. Foremki z ciastem układamy na blaszce i podpiekamy ok 7-10 min. w temp. 160'C. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i odlewamy powstały sok. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cynamon oraz cukier i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Lekko go nacinamy tak by dostało się do środka powietrze. Możemy dodatkowo powycinać listki, serduszka, czy kwiatuszki i dodatkowo umieścić na cieście. Gotowe babeczki ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 10-15 min. w temp 180'C na złoty kolorek. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia a następnie podajemy z cukrem pudrem, bądź lodami. Smacznego !!