Pilaw jarski

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody i osączyć. Marchewkę obrać, opłukać

Pilaw jarski

Składniki:

Pilaw jarski

 

  • 2 porcje

 

 

 

 

  • 2 marchewki (15 dag)

 

  • cebula (7 dag)

 

  • 2 łyżki rodzynek

 

  • 5 łyżek oleju

 

  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Pilaw jarski
Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody i osączyć. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na zapałkę. Morele opłukać i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Rodzynki opłukać i osączyć. Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, dodać marchewkę, a gdy zmięknie, włożyć morele i dusić 15mln. Następnie wsypać ryż, wlać tyle wody, żeby pokryła wszystkie składniki, posolić, dodać szczyptę cukru i dusić 20 min. Na 10 min przed końcem duszenia włożyć rodzynki. Przed podaniem pilaw wymieszać. Podawać w małych miseczkach, z dodatkiem surówki z białej rzodkwi. (100 g - 205 kcal)

Tagi:

jarski ryż