Sposób przygotowania:
Pilaw uzbecki
Przygotowanie:
Mięso umyć,pokrajać w drobną kostkę,włożyć do dużego rondla na silnie ogrzaną oliwę.Gdy mięso się obrumieni,dodać pokrajaną w cienkie plasterki cebulę i w słupki pokrajaną marchew,lekko posolić i posypać pieprzem,dusić.
Gdy mięso,marchew i cebula nabiorą rumianego koloru,wlać do rondla wrzącą wodę,umyty i osączony ryż,pokrywając nim całą zawartość rondla.
Rondel przykryć pokrywą i postawić na gorącej płycie azbestowej.Gdy ryż wchłonie całkowicie wodę,polać pilaw pozostałą oliwą,przykryć rondel i wstawić do gorącego piekarnika na 35-40 minut.
Zamiast na oliwie można przyrządzić pilaw na smalcu lub stopionej słoninie i polać przed włożeniem do piekarnika roztopionym masłem.
Gotowy pilaw wykłada się na ogrzany półmisek i posypuje drobno usiekaną,surową cebulą.
Mięso umyć,pokrajać w drobną kostkę,włożyć do dużego rondla na silnie ogrzaną oliwę.Gdy mięso się obrumieni,dodać pokrajaną w cienkie plasterki cebulę i w słupki pokrajaną marchew,lekko posolić i posypać pieprzem,dusić.
Gdy mięso,marchew i cebula nabiorą rumianego koloru,wlać do rondla wrzącą wodę,umyty i osączony ryż,pokrywając nim całą zawartość rondla.
Rondel przykryć pokrywą i postawić na gorącej płycie azbestowej.Gdy ryż wchłonie całkowicie wodę,polać pilaw pozostałą oliwą,przykryć rondel i wstawić do gorącego piekarnika na 35-40 minut.
Zamiast na oliwie można przyrządzić pilaw na smalcu lub stopionej słoninie i polać przed włożeniem do piekarnika roztopionym masłem.
Gotowy pilaw wykłada się na ogrzany półmisek i posypuje drobno usiekaną,surową cebulą.