Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na specjalne zamówienie kuzynki (miał byc sandacz ) - powtórka ( prawie) z pilawu

Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( filet)
  • 1 duża górna część udka z kurczaka
  • 20 dag ryżu ( może być paraboliczny albo długo ziarnisty)
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki curry
  • kilka nitek szafranu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 6 fig ( mogą być suszone - miękkie lub trzeba namoczyć wcześniej )
  • 3 dag rodzynek jasnych
  • 3 dag rodzynek ciemnych
  • 10 sztuk suszonych moreli
  • 1 czubata łyżeczka konfitury pomarańczowej
  • 3 duże cebule
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki ( może być pół na pół z melisą )

 

Sposób przygotowania:

Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką
Wyluzować kości i chrząstki , oraz usunąć tłuszcz i skórę z udka . Mięso z piersi i udka pokroić w drobną kostkę . Posypać curry , kurkumą , pieprzem i szczyptą soli .Dodać konfiturę pomarańczową . Wetrzeć przyprawy i zostawić na 30 minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę i obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew. W garnku i grubym dnie rozgrzać masło z olejem i obsmażać mięso cały czas mieszając bo dodatek konfitury powoduje że tworzy się karmel. Dorzucić cebulę i marchewkę - smażyć cały czas mieszając . Po zeszkleniu cebuli i marchwi wsypać ryż .Mieszając doprowadzić do tego by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko podsmażyły . Zalać bulionem. Dorzucić oba rodzaje rodzynek, pokrojone figi ,pokrojone morele , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ) na bardzo małym gazie. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową . Dołożyć pokrojonąnatkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut ( można metodą Babci zawinąć garnek w koc i wsadzić w ,,piernaty" tzn. w tapczan w kołdrę - jak postoi tak z godzinę będzie super ). * ponieważ u nas bakalie są bardzo często za mocno wysuszone nie należy się tym przejmować .Po prostu zalewamy bakalie wrzącą woda i zostawiamy na jakiś czas - potem odcedzamy ( ja czasem wrzucam bakalie do wrzącego bulionu by nie tracić smaku - potem odcedzam łyżka cedzakową i kroję ) ** czemu używam udka i piersi ( sama pierś była by wygodniejsza ) - udko daje mocniejszy wywar i poprawia smak
Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką
Marynowanie miesa do pilawu w przyprawach i konfiturze
Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką
W rondlu obsmażamy w kolejnośco poszczególne składniki
Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką
Dodajemy drobno pokrojone bakalie ( figi- morele- rodzynki )
Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką
Zalewamy bulionem - dodajemy przyprawy i dusimy aż ryż wchłonie bulion