Sposób przygotowania:
Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką
Wyluzować kości i chrząstki , oraz usunąć tłuszcz i skórę z udka . Mięso z piersi i udka pokroić w drobną kostkę . Posypać curry , kurkumą , pieprzem i szczyptą soli .Dodać konfiturę pomarańczową . Wetrzeć przyprawy i zostawić na 30 minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę i obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew. W garnku i grubym dnie rozgrzać masło z olejem i obsmażać mięso cały czas mieszając bo dodatek konfitury powoduje że tworzy się karmel. Dorzucić cebulę i marchewkę - smażyć cały czas mieszając . Po zeszkleniu cebuli i marchwi wsypać ryż .Mieszając doprowadzić do tego by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko podsmażyły . Zalać bulionem. Dorzucić oba rodzaje rodzynek, pokrojone figi ,pokrojone morele , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ) na bardzo małym gazie. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową . Dołożyć pokrojonąnatkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut ( można metodą Babci zawinąć garnek w koc i wsadzić w ,,piernaty" tzn. w tapczan w kołdrę - jak postoi tak z godzinę będzie super ). * ponieważ u nas bakalie są bardzo często za mocno wysuszone nie należy się tym przejmować .Po prostu zalewamy bakalie wrzącą woda i zostawiamy na jakiś czas - potem odcedzamy ( ja czasem wrzucam bakalie do wrzącego bulionu by nie tracić smaku - potem odcedzam łyżka cedzakową i kroję ) ** czemu używam udka i piersi ( sama pierś była by wygodniejsza ) - udko daje mocniejszy wywar i poprawia smak