2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pilaw z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pilaw z grzybami to danie pachnące jesienią,łatwe w przygotowaniu,można powiedzieć jednogarnkowe,pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe,przed zapieczeniem można posypać startym serem żółtym,rewelacyjnie smakuje na gorąco:)

Pilaw z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pilaw z grzybami

 

  • 1/2 kg grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone
  • 200 g ryżu amerykańskiego
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól,pierz czarny do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pilaw z grzybami
Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą,pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni,odparować na kuchence,mieszając od czasu do czasu,dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości. Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty,dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty. Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw,wygładzić łyżką,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut,aby danie nabrało aromatu. Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące. Pycha!
Pilaw z grzybami
grzyby kroimy odparowujemy na patelni dodajemy masło i dusimy
Pilaw z grzybami
następnie podduszamy marchewkę i pomidory
Pilaw z grzybami
mieszamy wszytko z ugotowanym ryżem doprawiamy do smaku
Pilaw z grzybami
całość wykładamy do naczynia żaroodpornego zapiekamy