Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, aromatyczne danie z ryżem, kurczakiem, kalafiorem i dużą ilością kurkumy. Można jeszcze dodać jakąś zieleninę, na przykład posiekaną natkę pietruszki.

Pilaw z kurczakiem i kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pierś z kurczaka przez 3 minuty.

Dodajemy drobniutko pokrojony czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Przekładamy zawartość patelni do garnka. Na patelni podsmażamy ryż, aż ziarenka staną się lekko szkliste, a następnie również przekładamy do garnka.

Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki. Wlewamy rosół i dodajemy kurkumę. Dusimy pod przykryciem przez około pół godziny.

Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Następnie przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze 5 minut.  
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę.
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
Przekładamy zawartość patelni do garnka.
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
Na patelni podsmażamy ryż, aż ziarenka staną się lekko szkliste.
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki. Wlewamy rosół i dodajemy kurkumę.