VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pilaw z karkówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania.

Pilaw z karkówką

Składniki:

Pilaw z karkówką

 

  • 500 g karkówki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchew
  • 150 g groszku z marchewką
  • 200 g suchego ryżu
  • Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne
  • Ok. 1 litr bulionu

 

Sposób przygotowania:

Pilaw z karkówką
Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ ryż może się przypalić. Gdy jest taka potrzeba podlewamy wodą.

Tagi:

ryż przyprawy