szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pilaw z indykiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dostałam starą książkę kucharską i wypróbowałam przepis na pilaw z pomidorami. Dodałam oregano i mięso z indyka i wyszło pyszne i mało kaloryczne danie.

Pilaw z indykiem i pomidorami

Składniki:

Pilaw z indykiem i pomidorami

 

  • 50 dag mięsa z indyka
  • 3 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plasterków papryki chilli
  • 1 l. rosołu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pilaw z indykiem i pomidorami

Przygotowanie mięsa i warzyw

Pilaw z indykiem i pomidorami
Mięso przesmażamy z cebulą, czosnkiem i papryką.

Pokroić cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso indyka.

Przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przesmażyć z mięsem.

Dodanie ryżu

Pilaw z indykiem i pomidorami
Wsypujemy ryż i zalewamy przygotowanym wcześniej rosołem.

Ryż opłukać, osączyć i wsypać do garnka z mięsem. Chwilę przesmażyć. Zalać rosołem, dodać do smaku solą, pieprzem i papryką.

Gotować, aż ryż będzie miękki.

Wykończenie dania

Pilaw z indykiem i pomidorami
Gotujemy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.

Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i kilka plastrów papryczki chilli. Gotować ok.10 minut.

Doprawić do smaku oregano i posypać posiekaną zieloną bazylią i natką pietruszki.


Tagi:

mięso ryż danie