mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pindżur domowy sos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla.

Pindżur domowy sos

Składniki:

Pindżur domowy sos

 

Sposób przygotowania:

Pindżur domowy sos

ETAP 1:

Pindżur domowy sos
papryka czerwona i bakłażan upiecozne razem na blaszcce

Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni.

ETAP 2:

Pindżur domowy sos
cebula czerwona przesmażona na patelni na oleju

Cebule przesmażam na oleju.

ETAP 3:

Pindżur domowy sos
papryka i bakłażan obrane i pokrojone na desce

Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut.

Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem.

Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek.

ETAP 4:

Pindżur domowy sos
warzywa wszystkie przesmażone razem na patelni

Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier.

Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą.

Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.


Tagi:

sos warzywa