Sposób przygotowania:
Pindżur domowy sosETAP 1:
Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni.
ETAP 2:
Cebule przesmażam na oleju.
ETAP 3:
Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut.
Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem.
Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek.
ETAP 4:
Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier.
Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą.
Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.